Sevgili dostlar bu gün 19 Mayıs 2020. 2 önemli değeri, kutsal ve tarihi çok kıymeti değerleri idrak ediyoruz. Coşkuyla, minnetle kutlayacağız.

Resmi adıyla “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” ve “Kadir gecesi”

Ben bir ülkenin Gençlik Bayramı olmasını çok önemsiyorum. Kabul.. altının ne kadar doldurulduğu tartışılır. Zaman zaman “ehh işte” kıvamında, kimi zaman ise sadece hamasi nutukların atıldığı, içinde bir “ruh, heyecan” son derece eksik gösteriler.. törenler.

 

Oysa gençliğin en üst seviyede önemsenmediği bir toplumda geleceğe dair benim yaştakiler ile ne konuşsanız, az zaman faydasını görürsünüz. Zira bu dünyadaki günlerimiz gençlere göre çok daha az. Elbette sıralı ölümden yola çıkarak söylüyorum bunu. Kimin ne zaman öleceği, ne kadar ömrümüz olduğunu ancak Allah bilir.

Oysa gençlerin / çocukların önemsenmesi sembolik ritüeller, makam devretmeler ile geçiştirilecek bir durum değildir.

Onları önemsememizin ölçütü için sohbet tadında gençlerle anket çalışması yapılsa çok net anlaşılacak. Olmuyor dostlar.. olmuyor. Çok sığ bir çalışmamız var. Nedir ispatı diye sorabilirsiniz. Çok basit bir kriterim var: Gençlere doğru, objektif tarih öğretmiyoruz hâlâ. Roma, Grek medeniyeti hakkında onlara öğrettiklerimiz kadar öz be öz köklerimizi ne kadar gösteriyoruz, eğitiyoruz. Oysa onlara atalarımızın bizler için ilke edinilecek yaptığı o kadar çok şey var ki! Sadece birkaç bilim /ilim adamında bahsedelim:

 

 

 

 

Battani

9. ve 10. yüzyıllar arasında yaşamış, özellikle astronomi alanında çığır açmış bir bilim adamıdır. Mesela 1 güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak ölçmüş olan ilk bilim adamıdır. Matematik biliminde trigonometriyi bularak onu hayatımıza sokan ilk kişi olmuştur.

Kindi

Dünyadaki ilk Müslüman filozof olarak bilinmektedir. Kendisi filozof yönü dışında astronomiye olan katkılarıyla bilinmektedir. Güneş sistemi teorisini dekteklemiş, kriptoloji biliminde tek alfabeli şifreleme yöntemini geliştirerek frekans analizini bulan kişi olarak da tarihe geçmiştir.

El-Hazermi

 

Metematik, astronomi ve coğrafya alanlarında kendini geliştirmiştir. Cebir ve denklem hesabı üzerine özet kitabı, dünyanın ilk matematik kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda bilim adamı Harezmi ‘0’ rakamını ve ‘x’ bilinmeyenini kullanan dünyadaki ilk kişidir.

 

Biruni

Özellikle gökbilim konusunda çalışmalar yapan bilim adamı, güneşin yüksekliğini ve hareketlerini gözlemlemiştir. Bunun yanında şehirlerin boylamlarını hesaplayarak mevsimlerin ne zaman başlayıp bittiğini bulmuş önemli bilim adamları arasındadır.

 

Ali Kuşçu

Akkoyunlu Devleti tarafından Fatih Sultan Mehmet’e elçi olarak gönderilmiş, sonrasında ise Fatih’in istediği üzerine İstanbul’da kalmıştır. Astronomi ve matematik dersleri veren bilim adamı, aynı zamanda İstanbul’un enlem ve boylamını ölçerek bilim tarihine adını yazdırmayı başarmıştı

 

Mehmed Şemseddin

Akşemsettin lakabı ile meşhur, Sultan fatihin hocası olan bu bilim adamı, özellikle tıp ve eczacılık alanlarında çalışan mikrobu bulan ve keşfeden ilk kişidir. Aynı zamanda seratan ismiyle bilinen kanser hastalığıyla ilgili çalışmalar yapmıştır. Bitkilerle tedavi alanında ciddi araştırmalar yapmıştır.

 

El-Cezeri / Takiyuddin

Sultan 3. Murad’ın fermanıyla Tophane’de kurulan rasathanenin Galata Kulesi’nde rasat (gök bilim) çalışmaları yapmıştır. Astronomi, optik ve matematik alanında eserler kaleme aldı. Aritmetik alanında kullanılan altmışlık kesirlerin yerine, kendine özgü pratik rakamlama metodunu geliştirerek ondalık kesirleri kullanan ilk kişi oldu. Sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant gibi kavramların tanımlarını yaptı ve cetvellerini hazırladı. Ayrıca trigonometrik fonksiyonların kesirlerini ondalık kesirlerle gösteren ilk kişi olarak tarihe geçti.

 

Câbir bin Hayyân

Kimya alanında ilk deneysel çalışmalar yapan kişi olması nedeniyle “modern kimyanın kurucusu” kabul edilir.
Farklı metal türlerinin ve çeliğin üretim metodlarını geliştirmiştir. Camın renklendirilmesi ve metallerin saflaştırılmasını ilk düşünen ve uygulayan bilimadamıdır.
Câbir bin Hayyân kimya çalımalarının yanısıra gökbilim, mühendislik, felsefe ve tıp alanlarında da çalışmalar yapmış, ardında çok sayıda kaynak eser bırakarak ünlü türk bilimadamları arasında yerini almıştır.

 

Ömer Hayyam


Tüm dünyada tanınan Nişaburlu, hem bilim hem de edebi alanda önemli bir kişidir. Matematikte kullanılan binom açılımı ve Pascal Üçgenini, Paskal’dan yaklaşık 600 yıl önce bulan kişidir. Edebiyatta alanında ise rubaileriyle oldukça ünlüdür.

 

 

Katip Çelebi


Türk – Osmanlı bilim adamı Katip Çelebi tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalarıyla tanınır. Dünya bilim edebiyatında en ünlü ve bilinen eseri; İslam dünyasının en değerli eserlerini içeren 15.000 kitabı ve 10.000 müellifi (yazar) alfabetik dizin sistemine göre tanıtan Keşf ez-zunûn ‘an esâmî el-kutub ve-l-fünûn ve daha sonra İbrahim Müteferrika tarafından basılan meşhur coğrafya ansiklopedisi Cihannüma ile tanınır.

 

Kaşgarlı Mahmud


Türk dilbilimiyle ilgili dünyaca ünlü çalışması “Divânu Lügati’t-Türk” ile tanınır. Kaşgarlı Mahmud’un ömrünü verdiği bu çalışması “Türk Sözlüğünün Divanı” anlamına gelmektedir. Bu çalışma sadece ilk Türk sözlüğü olmamış, aynı zamanda İslamiyet öncesi Türk edebiyatını, tarihini, coğrafyasını, folklorunu, mitolojisini aydınlatan ansiklopedik bir çalışma olmuştur.

 

Hazerfan Çelebi

Kuşların uçuşlarını takip etmiş ve kendisinin hazırlamış olduğu yapay kanatların dayanıklılık derecesini görebilmek için Okmeydanı’nda bir takım testler yapmıştır. Çelebi, lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden hazırlamış olduğu kuşkanatlarına benzer bir ekipmanı takıp, kendisini boşluğa bırakmış ve uçarak Üsküdar’a inmeyi başarmıştır. İki bölge arasındaki 3358 metrelik mesafeyi uçarak başarıyla geçmiş ve böylece Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

 

Evliya Çelebi

40 yılı aşkın süre boyunca Osmanlı topraklarını gezmiş, gördüklerini ise dünyaca ünlü eseri “Seyahatname”de toplamış halk bilimci gezgindir. Evliya Çelebi’nin ömrünü verdiği bu çalışması dünyayaca ünlü çalışma olmakla birlikte yazılışından iki yüzyıl sonra, ancak 1896 yılında Arap harfleriyle basılabilmiştir. Çelebi, seyahat ettiği bütün yerlerin, tarihine, halkının özelliklerine, diline, dinine, kıyafetlerine, sanatlarına, gündelik yaşamlarına, mutfaklarına, coğrafyasına ve sanat tarihine dair muazzam bilgiler vermiştir. Bu çalışması “Biyografya romanı” olarak nitelendirilmiş ve toplamda 10 ciltte toplanmıştır.

 

Farabi

Özellikle felsefe alanında çalışmalar yapan ünlü bilim adamıdır. Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının mantıklı izahını ilk kez Farabi yapmıştır. Titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını deneyler ile kanıtlayan ünlü bilim adamı, aynı zamanda ilaçlar ile ilgili pek çok esere de imza atmıştır.

 

 

Piri Reis


Türk – Osmanlı denizcisi olan Piri Reis, yapmış olduğu seferlerdeki gözlemlerinden ve deneyimlerinden yola çıkarak tarihteki İlk Dünya Haritasını çizmiştir. Bu harita, Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika’nın batısı ile Amerika’nın doğu kıyılarını gösteren ve elimizde sadece haritanın 3’te 1’inin bulunduğu kısımdır.

 

İbn-i Sina

Tıp, psikoloji, farmakoloji, jeoloji, fizik, astronomi, kimya ve felsefe alanında bir deha ve bilim adamıdır. Aynı zamanda “Avicenna” adıyla ve “El- Kanun” (Canon) kitabıyla tıbba yapmış olduğu büyük katkıdan dolayı tüm dünyaca “Modern Tıbbın Babası” olarak tanınır.

 

Gördüğünüz gibi biz köklerimizden yeteri kadar haberdar değiliz. Çocuklarımız nasıl haberdar olsun? Fatih Sultan Mehmet Han’ın Fizik, Matematik, Kimya, Makine ve İnşaat alanında bir deha olduğunu.. 7 lisan bildiğini kaçımız biliyor?!

 

Hal böyle iken, günümüzün kıymetli bilim adamlarından ne kadar haberimiz var? Ülkemizde bir futbol takımına verilen önem, cirit sporuna veriliyır mu? Veya ilk 11 i ezberleyen, hangi yıl kiminle maç yaptığı, kaç gol attığını bilenlerden kaçı yukarıdaki bilgileri de hafızasına kazıyor? Haydi biraz da yakın tarihte olan bilginlerimize, ilim adamlarımıza değinelim:

 

Aziz Sancar

Sancar, yaptığı araştırmalar sonucunda DNA onarım mekanizmaları konusunda buluşlara imza atmış ve bu sayede 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı zamanda kanser ilaçlarını kullanma zamanı ve insanın biyolojik saat ritmi arasındaki ilişki üzerine ciddi çalışmalar yürütüyor.

 

Cahit Arf

Matematik dünyasına kendi ismiyle kazandırdığı terimlerle, dünya matematik tarihinde önemli bir yer edinmiştir.
Sentetik geometri sorularının pergel ve cetvel ile çözülebilmesi için çalışmalar yapmıştır. Birlikte çalıştığı Alman matematikçi Hasse ile “Hasse-Arf Teoremi” adıyla bilinen teoremi matematiğe kazandırmıştır.

 

Mete Attüre

Cambridge Üniversitesi’nde kuantum üzerine yaptığı çalışmalarla dünyada saygın bir yer edinmiştir. Ölçümü imkânsız kabul edilen ışık seviyesinin gürültü ölçümü çalışmasını başarıyla uygulamıştır. Atatüre, Işığı Sıkıştırma adını verdiği buluşuyla atomdan 100 kat daha güçlü “süper atom” elde etmeyi başararak fizik bilimine kazandırmıştı

 

Selçuk Bayraktar

Genç yaşında ilgi duyduğu ve ülkemizin çok ihtiyacı olan havacılıkta çok önemli bir açığı kapatan bu tutkulu genç adam, bu ülkenin medarı iftiharıdır.

Şu an ülke savunmasınin çok büyük açığı olan hava savunma, gözlem ve saldır ihtiyacını birlikte gören araçları ülkemize kazandırmıştır.

Eski yeni edebiyat, sanat, teknoloji alanında azımsanmayacak sayıda dehamız var: Fuzuli, Şair Nesîmî, Üstad Dedeefendi, Neyzen Tevfik, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Aşık Veysel.. Bunları say say bitmez. Sorun şu ki; günümüzde  gençler geçmişimizdeki her alanda dehalar ile motive edilmiyor. Başarılı olup yol alanlara mevzuat hazretleri bir taraftan köstek, yakın çevresinin ilgisizliği sebebiyle adeta düz duvar tırmandırılıyor.

 

Ama bize hep batılı bilginlere hayran olmayı öğrettiler. Hem de sistematik olarak. Tıpkı geçinecek kadar kazanma şartlarını oluşturmak yerine, “bakacağın kadar çocuk sahibi ol” safsatası gibi.

Tarih dersleri adına bize adeta yutturulan sahte bilgilere girmiyorum bile.

—————-

Bu gün itibarı 2. önemli güncelimiz nedir? 1000 aydan daha hayırlı olduğunu bildiğimiz Kadir Gecesi. Bununla ilgili halk arasında bilinenler sığdır. Tıpkı orijinal ismi Fıtr olan Ramazan Bayramı gibi. Hatta uzun bir süre ismi Şeker ile özdeşleştirildi. Ama çok şükür ki halkın genelinde kabul görmedi.

Kadir gecesinin anlamı, hikmetini dini ilimlerdeki uzmanlara bırakalım. Ancak şu kadarını söyleyebilirim. Dinimizin gerçekten taçlanmasının olmazsa olmazı, peygamberi ahlaktır. Resulullah’ı ne kadar tanıyoruz? İnanın bana çok sığ.

 

Alanım olduğu kadarına değimeyim: Bir Müslüman ne kadar kızsa bile nezaketten ödün vermez, kabalaşmaz. Kişi ve kurum kurallarına saygılı olur. Haklarını korur. Korktuğundan değil, üstün ahlak gereği yapar bunu. Bireysel gelişim için şahsiyet olarak peygamberimiz, efendimiz Resulullah (s.a.v.) bize yeter. Ancak onu gerçekten tanırsak olur bu. Bu hususta ufkumu açtığı için Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım Hoca’ya sonsuz teşekkür ediyorum. Ona minnettarım. Tavsiye ediyorum. Buraya linkini koyuyorum. İzlemenizde yarar var.
https://www.youtube.com/user/siyertv1/featured
Bilginin etkileyici olması yürekten geliyorsa mümkündür. Yani şekli değil hasbi olması gerekir. Aksi durumda tesir etmesi neredeyse imkânsızdır. Muhammed Emin hoca böyle bir şahsiyet.

Uzun bir yazı oldu.. ama dertli olursa insan, anlatacağı çok şey var demektir. Bu mevzuda anlatacak o kadar çok şey var ki..

 

Not:

Bizimle her daim iletişimde olmak istemez misiniz? Çok basit bir yöntemi var: Öncelikle Telegram programını cep telefonunuza indirmeniz, sonra da aşağıdaki linke tıklayarak grubumuza üye olmanız yeterlidir. Ayrıca arkadaşlarınızı da davet edebilirsiniz.

Masa üstü veya dizüstü bilgisayarı kullananalar ayrıca bu versiyonu da kullanabilirler. Büro çalışanları için bu çok rahat kullanım sağlıyor.

https://t.me/joinchat/J-obtEy8xTvMitbdyaIU4g

Grupta görüşmek üzere.. bekliyorum..

  • Makalelerin altına yorum yapmanız bizi sevindirir.
Önceki İçerikBİZİM ZAMANIMIZDA… (5)
Sonraki İçerikNE DİYORSUN DOSTUM? (6)
1966 yılında Zonguldak’ta doğdu. İlk, ortaokul ve liseyi burada bitirdikten sonra 1997’de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Tahsil hayatının tamamına yakının süresini, aynı zamanda ticari çalışmalarda bulunarak geçirdi. Birçok firmada personel, ara idareci ve idareci olarak görev aldı. Sivil toplum kuruluşlarında çeşitli kademelerde görev aldı. Ticari hayatını sürdürürken, davranış psikolojisi alanında aldığı formel eğitimler aldı. Kendini tanıma, özgüven - motivasyon ve etkili iletişim becerileri alanında eğitimler vermeye başladı. Bu çalışmaları yanında, uzmanlık sahasıyla ilgili makaleler yazıyor. Bazı firmalara performans ve eğitim danışmanlığı yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here